maandag 16 juni 2014

Zielloos - Corine Hartman

Titel: Zielloos, deel 3
Auteur:
Corine Hartman
Uitgever:
Karakter Uitgevers
Genre:
Thriller
Verschenen:
Februari 2014
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789045204840 en 9789045206547
NUR:
332
Pagina’s:
320


Jessica Haider heeft na de moord op haar zoon de zin van het leven hervonden in Saligia – een geheim elitekorps dat ingrijpt waar justitie faalt. Eindelijk kan ze eigenhandig en definitief afrekenen met het tuig dat door de mazen van de wet glipt. In dit derde deel van de Jessica Haider-serie wordt Zuid-Limburg geteisterd door een moordenaar die zijn slachtoffers op huiveringwekkende wijze tentoonstelt. Vanaf de vondst van het eerste, zwaar verminkte lijk beseft Jessy dat er een boodschap schuilt in de manier waarop de moordenaar te werk gaat en voor wie die is bedoeld. Als een collega van Jessy het volgende slachtoffer lijkt te zijn geworden en Saligia haar opzadelt met een opdracht die Jessy tot in het diepst van haar ziel raakt, staat ze er uiteindelijk alleen voor. Kan ze haar missie voortzetten, als de prijs voor gerechtigheid onmenselijk hoog dreigt te worden?

Corine Hartman
Voor zover Corine Hartman (1964) zich herinnert, heeft haar passie voor woord en beeld, voor schrijven en tekenen, altijd bestaan. Verhalen verzinnen was één van haar favoriete bezigheden en al snel las ze alles wat los en vast zat, waaronder de boeken van Agatha Christie.
Na enkele banen in de reclame is ze in 1994 gestart met een eigen reclamebureau.
In 2000 is ze de opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam gaan volgen.
Eind 2004 studeerde ze af, met als specialisatie de studierichting scenarioschrijven.
In maart 2007 debuteerde ze met Schone kunsten en vanaf dat moment is ze full-time auteur.

Samenvatting
There is no darkside of the moon really. Matter of fact it's all dark.

Let op kan spoilers bevatten als je deel 1 en 2 nog niet hebt gelezen!

We live alone and die alone.

Jessy Haider heeft op geheel eigenwijze manier afgerekend met de moordenaar van haar zoon. Nick was slechts veertien jaar en stierf een afschuwelijke dood. Nu de Kerst in zicht komt, de eerste Kerst zonder haar zoon en haar vader, mist ze haar geliefden meer dan ooit.

Herinneringen. Nutteloze hersencellen die weigeren op te rotten.

Eeuwige schuldgevoelens en nachtmerries houden haar uit haar slaap. Wat wist ze nou eigenlijk van haar zoon? Ze ging teveel op in haar werk, was er niet voor hem en kan de tijd nooit meer terug halen. Nick beheerst haar gedachten dag en nacht. Het enige wat haar op de been houdt is het voornemen af te rekenen met het kwaad.

Ik wil je. Ik wil je hart. En meer. Liefs, BS.

Jessy zoekt haar heil in whisky en coke om alles te vergeten en verdrijft de slapeloze nachten met het prepareren van dode beesten. Na wekenlange afwezigheid keert ze terug op het bureau, haar werk is haar leven en het enige wat ze nog heeft. Ze wordt een oude zaak van een peuter, die vorig jaar op mysterieuze wijze om het leven kwam, gezet en is vastbesloten dit tot op de bodem uit te zoeken.

Watch your back.

Terwijl Jessy hard aan de zaak werkt, duiken er overal lijken op. Hebben ze te maken met een psychopaat? Haider mist de aanknopingspunten en kan zich geen fouten meer permitteren, een nieuwe strijdbaarheid in haar ontwaakt. Lukt het Jessy om de moorden op te lossen?

Daar waar liefde om de hoek komt kijken, gaan geheid slachtoffers vallen.

De nachtmerrie is nog niet voorbij… Jessy krijgt een nieuwe undercover opdracht van het internationaal opererend elitekorps Saligia ,die haar raakt tot het diepste van haar ziel.

Zien. Ziel. Het scheelt maar één letter.

En dan doet Jessy een schokkende ontdekking…

Mening
Recent las ik Zielloos het derde deel van de Jessy Haider serie van Corine Hartman, eerder las ik al Bloedlijn en Glashard, het eerste en twee deel. Ik keek er erg naar uit om in dit boek te beginnen, ik was wel toe aan een keiharde gruwelijke thriller en gruwelijk dat is Zielloos zeker.

De cover van Zielloos is geheel in stijl van de eerste twee delen, strak wit met een kort maar krachtige titel in hoofdletters erop gedrukt. De cover is lekker gruwelijk, een uitgerukt oog met een plasje bloed. Zowel de titel als de cover passen wederom perfect bij het verhaal. De omschrijving op de achterkant van het boek prikkelde mij weer gelijk om het vervolg te willen lezen, wat mij ook blij maakte was dat het verhaal zich in dit deel weer in een Nederlandse setting afspeelt.

Zielloos start met een terugblik naar het eerste en twee deel uit de serie en pikt daarna het verhaal weer op. Het boek bestaat uit 61 korte hoofdstukken geschreven vanuit meerdere perspectieven, voornamelijk vanuit Jessica Haider, Mère Agnes en de dader.

Corine Hartman beschikt over een rauwe, vlotte, beeldende schrijfstijl, die direct lekker leest. Dankzij de korte hoofdstukken vlieg je door het boek heen. Hartman schuwt er niet voor om de gruwelijke details tot in de puntjes te beschrijven. Haar boeken zijn niet geschikt voor mensen met een zwakke maag, die niet bestand zijn tegen dit soort sadistische praktijken, zoals afgehakte ledenmaten. Het is niet voor niets dat Hartman de Nederlandse Karin Slaughter wordt genoemd. Haar humor en sarcasme maken het voor mij helemaal af.

Zielloos bestaat zoals de eerdere delen, uit meerdere spannende verhaallijnen met veel wendingen, die uiteindelijk allemaal samen komen. Jessy die worstelt met haar verliezen en hier bijna aan onderdoor gaat. Haar undercover werkzaamheden voor de geheime organisatie Saligia. De oude zaak van de peuter die vorig jaar op mysterieuze wijze om het leven kwam. En diverse andere moordzaken die op haar pad komen, die haar richting het klooster van Mère Agnes brengen. Hierbij is zij volledig op zichzelf aangewezen en kan niemand vertrouwen.
In dit deel wordt Jessica Haider het stoere wijf met ballen op een ietwat menselijkere, gevoeligere manier neer gezet en komen we wat meer over haar en haar zoon Nick te weten.

Ondanks dat ik geen serie boeken fan ben heb ik toch genoten van dit derde deel. Ik vond hem zelfs beter dan het tweede deel.
Op dit moment werkt Corine Hartman aan het vierde deel van de Jessy Haider serie, welke dit najaar verwacht wordt. Ik ben benieuwd welke wendingen de serie nog gaat krijgen.

Zielloos, keihard en rauw, Hartman schuwt er niet voor om de gruwelijke details tot in de puntjes te beschrijven, aanrader!

Waardering
4/5

Met dank aan Karakter Uitgevers voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten