dinsdag 4 februari 2014

Ik volg je - Marelle Boersma

Titel: Ik volg je
Auteur:
Marelle Boersma
Uitgever:
De Crime Compagnie
Genre:
Psychologische thriller
Verschenen:
December 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789461090959 en 9789461091246
NUR: 332
Pagina’s:
300
Waardering: 4/5


Hij volgt je...overal
Stel je voor: je woont samen met je vijfjarige dochter in een klein dorp waar niemand je accepteert. Je bent eenzaam, dus als een aardige collega je uitnodigt voor een etentje, neem je het aanbod graag aan. Maar wat als deze collega je niet meer met rust laat? Hij volgt je, overal…
Het overkomt Pien. Een op het oog onschuldig etentje met haar collega Theo mondt uit in een serie huiveringwekkende gebeurtenissen, waarbij Pien haar leven niet meer zeker is.

Marelle Boersma
Marelle Boersma (1957) is een vernieuwend schrijfster. Ze schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen van slachtoffers. Met haar onderwerpkeuze beweegt ze zich daardoor op de grens van waarheid en fictie.
Inmiddels heeft Marelle acht thrillers op haar naam staan, waaronder Moederziel (2013) en Vals alarm (2011). Vals alarm heeft de tweede prijs gewonnen bij de Thrillerawards 2012. Producente Felice Bakker van The Filmers heeft getekend voor de filmrechten van Vals Alarm. In december 2013 verscheen haar nieuwste thriller Ik volg je; een verhaal van een slachtoffer van stalking.
Sinds het voorjaar van 2010 is ze vaste columniste bij Libelle.nl.
Vanaf 2010 geeft Marelle schrijftrainingen, die voornamelijk gericht zijn op spannend schrijven.

Samenvatting
Ik heb je nodig, en jij mij. Je bent van mij.

Pien Verbrugge woont samen met haar vijfjarige dochtertje Eva in een klein dorp op de Veluwe. Sinds ze vanuit Arnhem terug verhuisd is naar Esvelderveen waar ze als kind opgroeide, heeft ze haar leven radicaal veranderd en heeft moeite om als ‘buitenstaander’ deel uit te maken van de beklemmende gemeenschap waar iedereen elkaar kent en elkaar in de gaten houdt. Pien is werkzaam als transmuraal gespecialiseerd verpleegkundige. Haar dochter en moeder zijn het allerbelangrijkste in haar leven.

Hij is diep onder mijn huid gekropen. Hij zit in me, beheerst mijn gedachte.

Naast haar beste vriend René, die ze al kent vanaf groep 8 op de basisschool en waarbij ze zichzelf kan en mag zijn, heeft ze eigenlijk weinig andere mensen om zich heen en draait haar leven voornamelijk om Eva en werken. Wanneer Theo, een graag geziene man in de gemeenschap en tevens apotheker van het nieuwe zorgcentrum waar ze mee samen werkt, haar uitnodigt voor een etentje bij haar thuis met een andere collega, zoekt ze daar in eerste instantie niet veel achter en maakt graag gebruik van dit aanbod. Had ze dit maar nooit gedaan.

Dit kan ik aan niemand vertellen. Doodeenvoudig omdat niemand me zal geloven.

Theo, pikt haar vriendelijkheid totaal verkeerd op en heeft een hele andere kijk op de situatie dan haar, hij is ervan overtuigd dat ze soulmates zijn en bij elkaar horen en verklaard haar de liefde. Pien’s hoofd staat totaal niet naar een relatie en probeert hem buiten de deur te houden. Theo kan geen nee accepteren en dringt haar leven op een zeer vervelende manier binnen en achtervolgd haar overal.

Ik leef op de toppen van mijn zenuwen, balancerend alsof ik steeds bang ben me te branden.

Ondertussen gebeuren er allerlei akelige dingen en komt Theo steeds dichterbij. Hij likt zich bij iedereen in en niemand ziet wie de charmante Theo daadwerkelijk is, hij heeft ze allemaal in de tang. Theo is geobsedeerd door zijn eigen werkelijkheid en neemt haar leven helemaal over. Pien, een zelfverzekerde vrouw, wordt tot de grond toe afgebroken, is compleet lamgeslagen, durft niemand meer te vertrouwen, twijfelt aan haar eigen gesteldheid, is enorm bang en heeft niemand meer. Ze staat op het punt van totale instorting en heeft nog maar één doel in haar leven; het beschermen van hetgeen haar het allerliefste is.

Niemand zal jou geloven, leg je daar maar bij neer.

Wat als iemand je overal volgt, de regie over je leven totaal overneemt, verstoot van de buitenwereld en je alles afneemt wat je lief is?

Mening
Recent las ik Ik volg je het nieuwste boek van Marelle Boersma. Het zevende boek wat ik van Marelle gelezen heb en je kunt wel stellen dat ik gek ben op haar boeken en schrijfstijl. Ik keek erg uit naar dit boek, de totstandkoming van Ik volg je hebben we namelijk kunnen volgen via Marelle’s blog en via Social Media. Het boek sprak me van begin af aan en ik kon niet wachten tot ik het eindelijk kon lezen.

Ik volg je is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee vrouwen. Deze vrouwen hebben de ellende en de angst van een stalker dus echt mee gemaakt, echt verschrikkelijk. Marelle heeft het verhaal op beangstigende manier weten te beschrijven. Je zult het maar meemaken iemand die jouw leven weet binnen te dringen, die het voor elkaar krijgt om je totaal te verstoten van de buitenwereld.

Op de cover van Ik volg je staat een oog wat ergens doorheen kijkt, een indringend oog wat iets in de gaten houdt, afgebeeld. Een zeer goed gekozen cover die bij het verhaal past. De titel heeft een soort van dubbele betekenis en past er ook heel goed bij. De tekst op de achterkant van het boek en de proloog die ik een hele tijd geleden al las maakten mij direct nieuwsgierig naar de rest van het verhaal en ik kon dan ook niet wachten tot ik eindelijk de rest kon lezen.
Ik volg je bestaat uit 66 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit Pien en René. En start gelijk met een spannende beklemmende proloog, die meteen doet verlangen naar de rest van het verhaal.

Marelle Boersma heeft een heerlijke beschrijvende schrijfstijl die ervoor zorgt dat je alles voor je ziet, de omgeving, de personages, maar ook hun gevoelens ervaart. Het boek leest hierdoor vanaf de eerste bladzijde lekker weg.
Boersma heeft met Ik volg je een beklemmend, beangstigend en spannend verhaal neergezet. De karakters komen echt over. De angst en paniek zijn voelbaar. Theo, de man van uiterste emoties, die voortdurend veranderd in een andere persoonlijkheid. De beklemmende gemeenschap waar Pien samen met haar dochtertje Eva, 5, woont, waar iedereen elkaar kent en in de gaten houdt, waar je als buitenstaander niet snel geaccepteerd wordt. Pien die het moeilijk heeft met verdriet uit het verleden. Een alleenstaande moeder die enkel het beste wil voor haar kind en haar steun vindt bij haar moeder. Een sterke vrouw die zich altijd alleen heeft weten te redden. Samen met haar beste vriend René, die ze al kent vanaf groep 8 op de basisschool. En dan dringt er iemand zomaar opeens haar leven binnen, omdat ze aardig voor diegene was, iemand die misbruik maakt van haar emoties. Haar hele leven overhoop gooit en zijn wil aan haar opdringt en alles en iedereen tegen haar opzet, iedereen inpakt, haar volledig afbreekt en het allerliefste in haar leven bedreigd.
Pien snapt er niks van, wat heeft ze gedaan, dat hij denkt dat de liefde wederzijds is en is in opperste staat van paraatheid en wapent zich continu tegen onverwachte aanvallen, twijfelt aan zichzelf, zoekt de schuld bij zichzelf en staat op het punt van instorten.

Het is echt bizar, hoe is het mogelijk dat één iemand dit alles voor elkaar krijgt? Wat denkt zo iemand wel niet? En hoe kun je nou niet voor jezelf opkomen? Dat was wat ik dacht tijdens het lezen van Ik volg je. Maar langzaamaan geloof ik dat ik het toch kan begrijpen! Als iemand zo op je inspeelt, je zo bang maakt, de mensen om je heen dusdanig bewerkt dat er niemand meer is die je nog gelooft en hetgeen je het allerliefste is bedreigd. Durf dan je mond nog maar eens open te trekken, dan moet je wel verdomd sterk in je schoenen staan! Onvoorstelbaar dat dit écht gebeurd.

Ik volg je zit totaal anders in elkaar als ik vooraf dacht, de onverwachte wending maakt het spannend en het einde is erg spannend.

In mei verschijnt Marelle’s nieuwste boek Nobody, wederom een boek met een maatschappelijk thema. Dit boek belooft een heel heftig te gaan worden. Ik ben heel erg benieuwd en kijk er dan ook al naar uit.

Ik volg je, een beklemmend verhaal, hoe iemand het voor elkaar krijgt om je totaal te verstoten van de buitenwereld en alles en iedereen om je heen inpakt waardoor je moederziel alleen achterblijft.

Waardering
4/5

1 opmerking:

  1. Vreselijk als dit je overkomt. En het maakt het dubbel spannend omdat het ook nog gebaseerd is op waargebeurd.
    Deze komt ook op mijn inmiddels lange lijst te staan. Ik ga ook eens kijken naar haar vorige boeken die zij geschreven heeft.
    Mooie recensie.

    Debby
    xx

    BeantwoordenVerwijderen