dinsdag 21 januari 2014

Dekmantel - Loes den Hollander

Titel: Dekmantel
Auteur:
Loes den Hollander
Uitgever:
Karakter Uitgevers
Genre:
Thriller
Verschenen:
November 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789045204147 en 9789045205960
NUR: 332
Pagina’s:
336
Waardering: 5/5

Als een grootscheeps DNA-onderzoek de dader aanwijst van de moord op Jellemieke Kaagman, veroorzaakt dat een grote schok bij de families van zowel het slachtoffer als de dader.
De ouders van Jellemieke raken verstrikt in een onderlinge strijd die zich toespitst op hun uiteenlopende ideeën over wraak en het recht op vergelding.
De vrouw van de dader voelt zichzelf steeds verder wegdrijven van alles wat haar relatie leek voor te stellen.
Tijdens het proces dat volgt wordt iedereen opgeschrikt door een gebeurtenis die te maken zou kunnen hebben met vergelding. In beide families nestelt zich achterdocht, verdenking en angst.
Wie is kwaad genoeg om de moord op Jellemieke te wreken? En op wie is de woede vooral gericht?
Het antwoord lijkt voor de hand te liggen.

Loes den Hollander
Loes den Hollander (1948) schrijft al vanaf het moment dat ze kon lezen. Aanvankelijk poëzie, later columns, daarna verhalen en ten slotte haar eerste boek. Toch kwam het nooit in haar op om van schrijven haar beroep te maken, omdat ze zich helemaal richtte op haar carrière in de gezondheidszorg. Dat veranderde toen ze in 2001 een verhalenwedstrijd won. Vanaf dat moment ging er voor haar gevoel een luik in haar hoofd open waar een onstuitbare lading teksten achter zit die zich allemaal verdringen om te worden opgeschreven. Toen ze in 2006 haar carrière als directeur van een gezondheidszorginstelling beëindigde, vond ze vrijwel tegelijk een uitgever voor Vrijdag, haar eerste literaire thriller. Daarna volgde al snel het zinderende Zwanenzang en sindsdien is schrijven haar voornaamste bezigheid.

Samenvatting
Er is altijd enige waanzin in liefde. Maar er is ook altijd een reden voor waanzin.

In Dekmantel volgen we twee families wiens leven door de daad van één enkele man voor altijd verwoest is.

Tja…  ook misdadigers hebben kinderen. En ouders. En partners.

Twaalf jaar geleden werd Jellemieke Kaagman, een jong onschuldig veertienjarig meisje in de bloei van haar leven, op brute wijze verkracht en om het leven gebracht. Haar ouders, Marcel en Fay, zaten dagen in onzekerheid, tot na een intensieve zoektocht haar lichaam werd gevonden. Hun wereld stortte voorgoed in en ze bleven met een intens verdriet achter. Twaalf jaar lang ontbrak ieder spoor van de gruwelijke moordenaar, tot er een groot DNA-onderzoek wordt opgezet en er een DNA match volgt. Al die jaren waarin de grote vraag rees welk afschuwelijke monster dit op zijn geweten heeft, de vergeldingsgedachtes hielden hen op de been en nu is het bekend. Hadden ze het wel willen weten?

Wij waren het paar wat dat elk koppel wil zijn. Sterk, liefdevol, slim en gedreven. Wij konden samen het leven aan.

Maggie Bodegraven, een hardwerkende zakenvrouw trouwde twaalf jaar geleden de man van haar leven Winston Razijn, de man waarvan ze nooit meer verwacht had te zullen vinden. Winston, een weduwnaar met twee tienerdochters. Wanneer haar man, de alom  gerespecteerde kinderoncoloog de moord op de jonge Jellemieke bekent, beland ze in een vreselijke nachtmerrie. Twaalf jaar lang leefde ze in een waanwereld en sliep ze zonder het zelf te weten met de duivel in één bed. Nu blijkt haar man de meest afgrijselijke persoon op aarde te zijn, een man die het leven niet waard is, de man waarvan niemand ooit had verwacht tot zoiets gruwelijks in staat te zijn.
Ze voelt zich verscheurd en kampt met twijfels en schuldgevoelens, waarom heeft ze nooit iets gemerkt? Ze gaat er volledig aan onderdoor. Ze schrijft brieven aan haar man in de gevangenis om alles van zich af te schrijven.

Wij zijn allebei, zij het op heel verschillende manier, slachtoffer.

Iedereen gaat anders met de verschrikkelijke gebeurtenissen om, allemaal zijn ze verscheurd van verdriet. Vader Marcel wil maar één ding; zijn overleden dochter wreken. Enkel de doodstraf is goed genoeg! Fay maakt zich ernstige zorgen, wat als hij kwaad met kwaad gaat vergelden? Ondertussen groeien ze steeds verder uit elkaar.

En de schoft die dat heeft veroorzaakt leeft gewoon verder.

Wanneer er vreemde dingen gebeuren tijdens het proces, is opeens iedereen verdacht. Iedereen heeft een motief, dus de dader kan iedereen zijn. Wie is er kwaad genoeg? En wie zit er achter dit alles?

Liefde kan ook agressief zijn, kwetsend en verwoestend.

Mening
Recent las ik Dekmantel van Loes den Hollander. Jaren geleden las ik het eerste boek van Loes en was meteen enthousiast, sindsdien lees ik haar boeken met veel plezier.
De tekst op de achterkant van het boek greep me meteen aan, het boek behandeld namelijk een actueel onderwerp, het lijkt op de zaak van Marianne Vaatstra. Iets wat mij en menig ander in de Nederland erg aangegrepen heeft.

Dekmantel bestaat uit 105 korte hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit Maggie en Fay. Loes start Dekmantel op bijzonder wijze, namelijk met een hoofdstuk in briefvorm, dit gaat zo de rest van het boek verder. De brieven zijn geschreven door Maggie aan haar man Winston die in de gevangenis verblijft omdat hij in koele bloede een jong meisje heeft vermoord.
Voor je begint met lezen en tijdens het lezen kun je in eerste instantie de cover en titel niet bij het verhaal plaatsen, uiteindelijk valt dit aan het eind van het verhaal allemaal op zijn plaats.

De schrijfstijl van Loes den Hollander is prettig, ze zorgt ervoor dat je vanaf de eerste bladzijde het verhaal ingetrokken wordt, ondanks dat het verhaal erg heftig is, las het boek fijn en snel.
Dekmantel bestaat uit twee verhaallijnen die enerzijds totaal anders zijn en anderzijds toch zoveel met elkaar te maken hebben.
We volgen de familie van Winston Razijn, de kinderverkrachter en moordenaar en we volgen de familie van het vermoorde meisje Jellemieke.
Twee families aan de rand van de afgrond, door de gruwelijke daad van één enkele man.

Dekmantel zit heel goed in elkaar, het is een heftig verhaal op een mooie manier beschreven. Het verhaal komt echt over, het raakt je echt. In eerste instantie lijkt het meer een psychologische roman dan een thriller, maar gaandeweg wordt het verhaal spannender, komen er steeds meer wendingen en heeft Loes een verrassend spannend einde met een bommetje voor je in petto.

Loes heeft de gevoelens en emoties op zeer goede manier overgebracht. Het verscheurende verwoestende verdriet wat nooit meer over gaat. Het raakte mij diep, de rillingen liepen over mijn rug. De haat jegens de moordenaar van hun dochter en de wraakgevoelens. Je kunt als lezer begrip opbrengen voor vader Marcel, je zou zo’n vieze klootzak met eigen handen de nek om willen draaien. De woede en de onmacht, hoe gek iemand gemaakt kan worden.
Iedereen heeft een motief dus iedereen kan de dader zijn.
In maart verschijnt Loes den Hollanders volgende boek Schijnvertoon. Ik kijk er nu al naar uit en ga het dan ook zeker lezen.

Dekmantel, aangrijpend verhaal over twee families aan de rand van de afgrond door de gruwelijke daad van één enkele man, absolute aanrader!


Waardering
5/5

Met dank aan Karakter Uitgevers voor het versturen van een recensie-exemplaar.

8 opmerkingen:

  1. Prachtige recensie, zoals we van je gewend zijn! Wil hem ook nog lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks AJ. Ben benieuwd wat jij ervan vindt? Snel lezen dan maar...

      Verwijderen
  2. Van de week zat ik toevallig naar dit boek te kijken. De reviews waren zo verschillend, er waren erbij die het tegenover haar andere boeken een tegenvaller vonden. Er waren er ook bij die zoals jij het beschrijft en het goed vonden. Normaal kijk ik niet zo naar reviews van een boek omdat ik zelf wil ontdekken, dat is natuurlijk ook anders dan recensie die jij geeft. Mooie recensie!

    Debby
    xx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Deb,

      Wat grappig dat jij van de week net naar dit boek aan het kijken was.
      De meningen zijn idd heel uiteenlopend over dit boek. Het spreekt je aan of niet. Komt ook omdat hij niet heel spannend is en dat zijn de mensen wel van Loes gewend, boek heeft een beetje een andere insteek. Ik vond het iig een heel goed boek.
      Thanks meid.

      X
      Kat

      Verwijderen
  3. Ook ik heb 'Dekmantel' 5 sterren gegeven! Prachtig boek!
    En juist de volkomen andere insteek vond ik erg verfrissend, ik heb het boek achter elkaar uitgelezen... :-D

    Groetjes, Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sandra,

      Bedankt voor je reactie.
      Ik ben het helemaal met jouw en met jouw recensie eens :-)

      Groet,
      Kat

      Verwijderen