dinsdag 11 juni 2013

Nacht in Parijs - Michael Berg

Titel: Nacht in Parijs
Auteur:
Michael Berg
Uitgever:
The house of books
Genre:
Literaire thriller
Verschenen:
Juni 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789044339314 en 9789044334753
Pagina’s: 416

Michael Berg
Michael Berg (1956) is het pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen. Hij werd geboren in Heerlen, in 2004 verhuisde hij samen met zijn vrouw naar Frankrijk waar ze samen met hun dieren in een oude boerderij in de Limousin wonen.
Michael Berg was journalist voor de publieke omroep.
Bij The House of Books verschenen de thrillers ‘Twee zomers’ (2008), ‘Blind vertrouwen’ (2009), ‘Een echte vrouw’ (2010), Hôtel du Lac (2011) en ‘Nacht in Parijs’ (2012).
Michael Berg is met Nacht in Parijs winnaar van de Gouden Strop 2013.

Korte samenvatting
“Chantal Zwart geniet van Parijs en de vrijheid die het leven als freelance journaliste haar biedt. Midden in de nacht krijgt ze een vreemd telefoontje van Naomi, een vage bekende uit Nederland, die haar om hulp smeekt. De jonge vrouw heeft zich in Parijs laten oppikken door een aantrekkelijke Fransman, maar de man is in bed onder haar handen doodgegaan. In paniek heeft ze het op een lopen gezet. Wanneer Chantal er achter komt dat de man een bekende Franse politicus is, gaan alle alarmbellen rinkelen. Dit is nieuws, en zij krijgt de primeur op een presenteerblaadje aangeboden. Ze vindt het huis waar de man zou moeten liggen, maar er is geen lijk. In haar zoektocht naar de waarheid belandt ze in een wirwar van intriges, leugens en harde criminaliteit.”

Waar gaat het boek over
Na het overlijden van haar geliefde oma erft Chantal Zwart een pand met appartementen in Parijs, hierdoor is zij opeens eigenaar van dit pand en van een woning op het platteland. Chantal zegt haar baan die haar toch al nooit beviel, bij de radio als hoofdredacteur op en verhuisd naar Parijs om daar als freelance journalist aan de slag te gaan. Chantal geniet van Parijs en de vrijheid van het leven als freelance journalist.
Totdat ze middenin de nacht een raar telefoontje krijgt van Naomi Eggers, een oud studiegenootje uit Nederland waar ze eigenlijk nooit zoveel mee had. Naomi smeekt haar om hulp.
Naomi is in Parijs voor haar werk, ze heeft een baan bij het tijdschrift Actief en bezoekt een vernissage bij galerie Prisma. Tijdens de vernissage ontmoet ze de aantrekkelijke Guy Lavillier, een bekende Franse politicus, samen zijn ze de galerie ontvlucht en in bed beland. Nog voor de daad bezwijkt de onbekende man met de mooie blauwe ogen en raapt Naomi in paniek al haar spullen bij elkaar en vlucht de straat op en belt Chantal om hulp.
Chantal komt er al snel achter dat de onbekende man een bekende Franse politicus is en realiseert zich dat dit groot nieuws is, de journalist in haar komt naar boven en ze gaat zelf op onderzoek uit. Alleen in het pand waar Guy volgens Naomi zou moeten zijn achtergebleven is geen lijk te vinden. Wanneer er brand uitbreekt in datzelfde pand wordt al snel duidelijk dat er iets totaal niet klopt.
In haar zoektocht naar de waarheid belandt Chantal in een wirwar van intriges, leugens en harde criminaliteit.

Mening
De digitale versie van Nacht in Parijs heb ik vorig jaar gekregen tijdens de midzomernacht actie van uitgeverij The house of books, Michael Berg en Crimezone.
Tijdens deze actie van 20 juni 23.09 uur tot 11 juni 2012 05.20 uur konden geregistreerde Crimezone bezoekers het ebook gratis downloaden. Dit heb ik toen natuurlijk gedaan, waarvoor mijn dank.
Recent heb ik dit boek eindelijk gelezen, ondertussen had ik er al veel over gelezen, maar je kunt pas echt een mening vormen over een boek wanneer je het zelf gelezen hebt.

Nacht in Parijs is het eerste boek wat ik van Michael Berg gelezen heb.
Nacht in Parijs is het vierde boek met personage Chantal Zwart. Ook wanneer je de eerdere boeken met Chantal Zwart in de hoofdrol niet gelezen hebt, is Nacht in Parijs prima te lezen. Ik kwam er namelijk zelf pas na het lezen achter dat de schrijver al meer boeken met personage Chantal Zwart heeft geschreven. Wat mij dan wel weer benieuwd maakt naar de eerdere boeken van de schrijver, welke ik zeker nog wil gaan lezen.

Nacht in Parijs heeft een mooie cover en is een dik boek met 416 pagina’s.
Ik ben er voor mijn doen wel een tijdje zoet mee geweest. Wat resulteerde in dat ik een dag of vijf bezig ben geweest met lezen en in de wereld van Chantal Zwart verkeerde.
Het boek bevat meerdere verhaallijnen die uiteindelijk allemaal weer met elkaar te maken hebben.
De hoofdstukken worden afzonderlijk geschreven vanuit Chantal, Naomi, de mysterieuze moordenaar en waarnemend hoofdcommissaris Auguste Jarre. Tevens bevat het verhaal dagboekfragmenten van een oude mevrouw, waarvan je in eerste instantie denkt, waar gaat dit over? Maar daar kom je gaandeweg het verhaal vanzelf achter.
Nacht in Parijs is een thriller met een actueel onderwerp, boeiende personages en een goed verhaal.
Het boek is beeldend geschreven, het zou zo een filmscript kunnen zijn, wie weet wordt er ooit nog wel een film van gemaakt.
Naast spanning bevat het boek ook liefde, romantiek en emoties, welke de schrijver goed omschrijft, wat het plaatje compleet maakt.
De spanning in het boek bouwt zich op, de spanning is voelbaar, vooral aan het einde naar de ontknoping toe is het heel erg spannend.
Pas op het einde kom je erachter wie de daadwerkelijke dader is, totaal iemand anders dan je als lezer verwacht.
Michael zorgt ervoor dat je als lezer meedenkt met het verhaal. Wat is er met Guy gebeurd? Wie zijn de daders? Waarom moest hij dood?
Nacht in Parijs een aanrader.

Waardering
4/5

Bron
Website Michael Berg en website The house of books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten