vrijdag 14 juni 2013

Boekrecensie Het Amazoneverbond - Ad van de Lisdonk

Titel: Het Amazoneverbond
Auteur:
Ad van de Lisdonk
Uitgever:
De Crime Compagnie
Genre:
Thriller
Verschenen:
Mei 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789461090713 en 9789461090928
Pagina’s:
372

Ad van de Lisdonk
Ad publiceerde meer dan honderd juridische- en technische artikelen, en schreef een tweetal technische boeken. Ook verscheen er van zijn hand een Euro- en Millennium Doorstartgids toen de wereld nog dacht dat zij ten onder zou gaan aan de euro, het millennium, of allebei. Maar hoe leuk dat schrijven ook was, het bleef toch ook een beetje op werk lijken. En Ad wilde liever romans schrijven. Thrillers om precies te zijn…

Vanaf 2010 besloot hij elke week tijd te reserveren voor het schrijven van een thriller over een geheim genootschap van militante vrouwen. Op 9 oktober 2011 bood hij Het Amazoneverbond aan bij TenPages.com. Meer dan honderd thrillerliefhebbers vonden de tien gepubliceerde pagina’s van Het Amazoneverbond dermate spannend dat ze ook de rest van het verhaal wilden lezen. Ze kochten binnen drie weken (!) alle beschikbare aandelen, en garandeerden daarmee dat het boek er zou komen. Toen moest er hier en daar nog wat aan het verhaal worden geschaafd, maar nu is het dan echt af!
Op 17 mei 2013 verscheen Het Amazoneverbond bij uitgeverij Crime Compagnie. Ad is inmiddels druk bezig met Het Amazoneoffensief, het vervolg op Het Amazoneverbond. Ook wordt er hard gewerkt aan een aantal andere verhalen. Als Ad niet aan het schrijven is, werkt hij voor Promptus Cursussoftware, een door hem opgericht automatiseringsbedrijf, dat software voor opleiders bouwt. Ad woont met zijn vrouw Sylvia in het midden van het land. Ze hebben drie kinderen en twee teckels.

Korte samenvatting
“Vrouwen aan de macht
John Engles en Laura Sieberg onderzoeken een fataal ongeval van een populaire politica. Ondanks de nodige tegenwerking komen ze erachter dat de vrouw is vermoord door een geheim genootschap van militante vrouwen. Deze groep stelt alles in het werk om vrouwen aan de top van de wereldorde te krijgen, en daarbij ontzien ze niets of niemand. Zijn de Amazones nog te stoppen voordat een door hen geregisseerd wereldwijd conflict losbarst?

Vol wetenswaardigheden en feitjes over de verschillen tussen mannen en vrouwen.”

Waar gaat het boek over
Wanneer de populaire politica Claire van Ruysdael onder verdachte omstandigheden, dood wordt aangetroffen op een bouwterrein in het centrum van Utrecht. Wordt rechercheur John Engles samen met zijn team wat bestaat uit John, Laura Sieberg, Peter Kamphuis en André Snoek op de zaak gezet.

Claire wordt doorboord met een grote ijzer pin in haar middel gevonden.

Wat deed Claire daar middenin de nacht? Is er sprake van een ongeval of is er misdrijf in het spel?
Al snel wordt getracht de moord op Claire in de doofpot te stoppen, Claire is door een noodlottig ongeval om het leven gekomen, dat er een heleboel dingen aan haar dood niet kloppen maakt niet uit, van hogere hand wordt besloten, het is een ongeval Case Closed!

John kan zich hier niet bij neerleggen en besluit de zaak in zijn eigen tijd uit te zoeken. Hij vraagt zijn college rechercheur Laura hierbij om hulp.
Hij nodigt Laura uit voor een BBQ bij hem thuis, daar zegt Laura, die stiekem al een hele tijd verliefd op hem is, geen nee, tegen en helpt hem bij het onderzoek.

Claire was zo geliefd bij het Nederlandse volk dat zij een hele grote kans zou hebben gemaakt om de verkiezingen te winnen.
Al snel valt de verdenking op het hoofd van Balans en de nummer twee op de lijst, Jacqueline de Uzés, vriendin en partijgenoot van Claire.
Claire en Jacqueline zijn samen verantwoordelijk voor politieke partij Balans.
Claire was bij Jacqueline in de avond voorafgaand aan haar dood. Ze hebben samen met partijgenoten wat gegeten en daarna hebben ze samen wat nageborreld bij Jacqueline thuis.
Rond 2.00 uur ’s nachts kreeg ze opeens een schijnbaar belangrijk smsje wat ze al verwachtte en is vertrokken.

John is benieuwd naar het smsje wat Claire middenin de nacht heeft ontvangen, maar de Iphone van Claire is niet bij haar lichaam aangetroffen. Deze wordt later terug gevonden bij de cocaïne verslaafde zwerver Hans alias “Swatch” van Buuren. Hij dankt deze bijnaam aan zijn liefde voor het horloge Swatch.
Wanneer Swatch niet lang daarna ook dood wordt gevonden, is dat voor John een bewijs dat het zaakje stinkt.

John en Laura krijgen hulp van Diederik Drexhage, bijnaam DD, vernoemd naar zijn favoriete cupmaat van het geliefde vrouwelijke geslacht. DD en John zijn beste vrienden en kennen elkaar al bijna hun hele leven. DD is forensisch patholoog anatoom bij het NFI in Rijswijk. DD heeft onderzoek gedaan naar gifstoffen en heeft een nogal bijzondere hobby, het verzamelen van gifstoffen en feromonen, wat nu goed van pas komt. Hij ontdekt dat Swatch op een nogal opmerkelijke manier is vermoord.

Het laatste berichtje op de telefoon van Claire is om 1.45 uur verstuurd en betreft een erg kort berichtje 2:22 staat erin en is verstuurd vanaf een anoniem account met de naam Amazon.
Wie of wat is Amazon?
En wat hebben Claire van Ruysdael, Swatch, het gif van de Pijlgifkikker en Amazon met elkaar te maken?

John, Laura en DD worden in hun zoektocht behoorlijk dwars gezeten, maar uiteindelijk komen ze erachter wat Amazon is.
Amazone blijkt veel groter te zijn dan iedereen zich voor kan stellen, de Amazones zitten overal!
Amazone is een geheime organisatie van vrouwen verspreid over de hele wereld. Ze hebben veel geld tot hun beschikking, zijn heel invloedrijk en gaan over lijken om hun doelstelling te bereiken: Vrouwen aan de macht!

Kan Amazone nog op tijd gestopt worden voor de Derde Wereldoorlog uitbreekt?

Mening
Gisteren heb ik Het Amazonverbond uitgelezen.
Het boek heb ik als moederdagkadootje van mijn dochter gekregen.

Het Amazoneverbond is het geslaagde thrillerdebuut van Ad van de Lisdonk.
Het boek heeft een mooie kaft.
Het boek bestaat uit drie delen, deel I en II zijn lang en deel III heel kort, deel III maakt nieuwsgierig naar meer, het boek heeft namelijk een open eind wat je als lezer enorm nieuwsgierig maakt naar het vervolg. En dat komt er, Ad van de Lisdonk is alweer druk aan het schrijven aan zijn tweede boek, waarvan de werktitel Het amazoneoffensief is.

Het Amazoneverbond is een spannende actiethriller met een origineel onderwerp, absoluut geen dertien in een dozijn thriller!
Ik vond het eerste deel wat traag op gang komen, de geschiedenis van de Amazones vond ik lastig om door te komen. Aangezien het boek een thriller is vroeg ik me toch wel af wanneer de spanning in het verhaal zou komen?
Het tweede gedeelte maakt wat dat betreft veel goed, het verhaal krijgt een hele andere wending en wordt een stuk spannender.
Toch heeft het ontbreken van spanning in het eerste gedeelte me niet gestoord, de schrijver heeft gevoel voor humor wat hij in op een leuke manier in zijn boek verwerkt, waarvan ik erg genoten heb. Vooral de gedachtes van de personages, de schuin gedrukte gedeeltes zijn erg leuk.
Ad van de Lisdonk heeft leuke interessante personages voor zijn verhaal gebruikt, welke hij goed heeft uitgewerkt, je hebt als lezer echt het gevoel de personages goed te leren kennen.
De liefdevolle relatie tussen Laura en John wordt op een mooie geloofwaardige manier beschreven.
Mijn favoriete personages zijn Laura en DD, Laura vind ik een stoer gaaf wijf en om DD heb ik moeten lachen.
Een gedeelte in het boek vond ik erg jammer en zielig, maar daarover kan ik niet veel schrijven want daarvoor zou ik teveel verklappen, daarvoor moet je het boek zelf lezen.

Het boek leest meteen lekker weg (met uitzondering van het stukje geschiedenis), Ad van de Lisdonk heeft een lekkere moderne schrijfstijl.
Het boek bevat veel uiteenlopende onderwerpen, waar de schrijver zich duidelijk in verdiept heeft. Ik als reptielliefhebber vond bijvoorbeeld het gedeelte van de Pijlgifkikker een leuke toevoeging. Ik wist natuurlijk wel dat de Pijlgifkikker giftig was, hij heet tenslotte niet voor niets gifkikker, maar dat hij zo giftig was, het gif van de Pijlgifkikker is de op een na giftigste stof die we op aarde kennen, dat wist ik dan weer niet! Leuke weetjes. Ook het Wicca gedeelte in het boek vond ik leuk. Allebei de onderwerpen spreken mij aan, dus dan is het leuk om erover te lezen.
Eenmaal begonnen in het boek was ik erg benieuwd waar het verhaal heen ging en hoe het af zou lopen?

En nu ben ik erg benieuwd naar Het Amazoneoffensief.

Waardering

4/5

Bron
Website Ad van de Lisdonk en website De Crime Compagnie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten