zaterdag 11 mei 2013

Overmand


Titel: Overmand
Auteur: Anita Terpstra
Uitgever: Cargo
Genre: Literaire thriller
Verschenen: Februari 2013
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789023474975 en 9789023473596
Pagina’s: 320

Anita Terpstra
Anita Terpstra (1974) studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Haar succesvolle debuutthriller Nachtvlucht werd genomineerd voor de Schaduwprijs en de Crimezone Thriller Award.

Korte samenvatting
“De Nederlandse Amy staat op het punt in Alaska een nieuw leven te beginnen. Eindelijk heeft ze ja gezegd tegen het herhaalde huwelijksaanzoek van Leo, en ze lijkt over haar bindingsangst heen. Haar zusje Kirsten is overgekomen voor haar vrijgezellenfeest, maar dan slaat het noodlot toe. Amy wordt buiten het café opgewacht en ontvoerd naar een ondoordringbaar natuurgebied ergens in Alaska. Waarom ze ontvoerd is en door wie blijft voor Amy een raadsel. Kirsten gaat samen met Leo op onderzoek uit en ontdekt gaandeweg dat hij niet de man is die hij zegt te zijn. Wanhopig probeert ze zijn verleden te ontrafelen, maar dat roept alleen maar meer vragen op. Wie is hij en wat houdt hij verborgen?”

Waar gaat het boek over
Het boek begint bij dag 1 zondag 02.30 uur, de hoofdstukken zijn onderverdeeld in dagen en uren en bestaat uit 6 dagen.
Er worden meerdere verhaallijnen in het boek beschreven, de verhaallijn van Amy, die van Kirsten, van Leo en de ontvoerder.
De hoofdstukken worden afwisselend geschreven vanuit Amy en Kirsten.
De Nederlandse fysiotherapeute Amy verdwijnt middenin de nacht van haar vrijgezellenfeestje na een woordenwisseling met haar halfzus Kirsten. Ze staat op het punt om te trouwen met haar liefde Leo. Niemand weet waar ze is, niemand heeft haar weg zien gaan. Waar is Amy gebleven?
Amy woont samen met Leo in Copperville in Alaska. Ze hebben elkaar leren kennen vlak nadat Amy haar relatie met haar ex Tom beëindigde, door Tom is ze in Alaska terecht gekomen. Ze is hem vanuit Marokko gevolgd naar Alaska. Helaas was deze relatie geen lang leven beschoren door Toms PTSS. Tijdens het wildwatervaren op de Kennicot-rivier heeft ze de mooie gespierde Leo ontmoet.
Leo vroeg haar ten huwelijk, daar heeft Amy haar twijfels over gehad, van haar hoeft het huwelijk niet zo nodig.
Kirsten haar halfzus is overgekomen voor het huwelijk, zij is Amy’s getuige.
In plaats van het trouwfeest ontstaat er de zware zoektocht naar Amy.
De politie (Alaska State Troopers ) neemt Amy’s verdwijning niet serieus, ze gooien het op twijfels over het huwelijk, volgens hun is Amy weggelopen om alles op een rijtje te zetten.
Ze hebben te weinig mankracht voor een zoekactie, pas wanneer er sprake is van een misdrijf komen ze in actie.
Totdat er zich een getuige meld… hij heeft gezien dat Amy door een onbekende in de laadbak van een pick-up werd geduwd, helaas loopt vanaf daar ieder spoor dood.
De politie start een zoektocht, maar komen zij nog wel op tijd? Zijn er al niet teveel belangrijke uren verspild?
Een spannende zoektocht ontstaat. Waarin Kirsten en Leo niet stilzitten en zelf op onderzoek uitgaan.
Ondertussen raakt Amy steeds verder en verder verwijderd van haar leven, ze komen terecht in de wildernis van Alaska.
Ze moet een loodzware tocht door de wildernis zien te overleven.
Ondertussen probeert ze te ontdekken wie haar mysterieuze ontvoerder is? Waar herkent ze hem van? Heeft ze hem al eens eerder gezien? Tot ze zich hem herinnert…
Waarom heeft hij juist haar ontvoerd?
Hoe overleefd ze dit? En hoe kan ze ontsnappen aan haar ontvoerder?
Al snel vallen de verdenkingen op Leo. Wie is Leo eigenlijk? Is Leo wel de persoon waar hij zich voor uitgeeft? Is hij niet zo onschuldig als hij beweerd te zijn? Is hij wel te vertrouwen?
En dan wordt Tom, Amy’s ex, gevonden in zijn keuken, helemaal in elkaar geslagen. Hij wijst Leo aan als dader.
Er wordt een reddingsactie op touw gezet, maar komen de hulpverleners nog op tijd? Wordt Amy gevonden?

Mening
De eerste twee boeken van Anita Terpstra Nachtvlucht en Dierbaar heb ik ook gelezen. Haar nieuwste boek wilde ik dus ook graag lezen.
De kaft van het boek vind ik toepasselijk bij het verhaal, maar daarvoor moet je eerst het verhaal lezen om tot die conclusie te komen.
De titel kon ik eerst niet plaatsen, maar ook daarvoor dient men eerst het boek te lezen.
Het eerste hoofdstuk sprak me direct aan, het begint meteen spannend, ik zat meteen in het verhaal en wilde verder blijven lezen.
Al vrij snel kwam ik erachter wie de mysterieuze ontvoerder was, maar niets is zeker tot op het einde van een boek. Je blijft nieuwsgierig, zit ik goed met mijn verdenkingen? Hoe loopt het verhaal af? Wordt Amy nog op tijd gevonden? Wat zijn de drijfveren van de ontvoeder? Waarom heeft hij Amy ontvoerd? Wie is Janey? Etc.
Tijdens het lezen vroeg ik mezelf af, wat zou je zelf doen als je in een soortgelijke situatie terecht zou komen? Hoe overleef je in de wildernis? Met beren en wolven? En hoe zou je zelf met de ontvoerder omgaan?
De schrijver beschrijft de wildernis van Alaska goed, het is net alsof je er zelf bij bent.
Ik heb het boek met veel plezier gelezen, sommige stukken waren spannend, maar echt heel spannend vond ik het niet.
Ik vind het een aanrader om te lezen.
Het boek doet mij denken aan het boek Vermist van Chevy Stevens, waarin de hoofdpersoon ook ontvoerd wordt. Overmand vind ik toch net wat beter.

Waardering
4/5

Bron
Website Cargo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten