zaterdag 11 mei 2013

Miss Match

Titel: Miss Match
Auteur: Astrid Harrewijn
Uitgever: Sijthoff
Genre: Chicklit
Verschenen: januari en februari 2013
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789021807010 en 9789021807027
Pagina’s: 254

Astrid Harrewijn Astrid Harrewijn woont met haar gezin in Hilversum. Ze heeft rechten gestudeerd en houdt zich nu bezig met vertalen en lesgeven.
Zij deed in het voorjaar van 2006 mee aan de Jill Mansell schrijfwedstrijd, georganiseerd door het weekblad Flair en uitgeverij Sijthoff.
Uit meer dan honderd inzendingen werd haar werk uitgekozen als de allerbeste en allerleukste roman.

Korte samenvatting van het boek
“Van brokkenpiloot tot zakenvrouw. Twaalf ambachten, dertien ongelukken: dat is Lein.
Maar als ze voor zichzelf begint met een afslankproduct wordt dat een groot succes.
Ze verhuist naar het hippe Amsterdam-Zuid en raakt bevriend met haar chaotische expatbuurvrouw. En dan is er nog Jonas, Leins assistent en rots in de branding, die maar één ding wil: een kind, samen met zijn vriend Bert. Terwijl Lein de wereld verovert, komt haar bedrijf in gevaar door vals spel.
En wat moet Lein met Matthijs: de enorm aantrekkelijke China-deskundige, die niet van zakenvrouwen houdt?
Miss Match is na Miss Communicatie het tweede deel van een driedelige serie over de hartsvriendinnen Didi, Lein en Iris, die lief en leed met elkaar delen.”

Waar gaat het boek over
Miss Match is het tweede van de driedelige serie over de vriendinnen Lein, Didi en Iris. Didi is het hoofdpersonage uit deel één,
Miss Communicatie. Lein, voluit Marjolein is het hoofdpersonage uit deel twee, Miss Match. Lein, Didi en Iris zijn vriendinnen en oud huisgenoten, ze hebben lange tijd samengewoond in een voormalige studentenhuis in Utrecht.
Uiteindelijk zijn ze alle drie hun eigen weg gegaan.
Didi ontmoette Joep, zijn samen gaan wonen en is in verwachting van hun eerste kindje.
Iris is verhuisd naar Den Haag, heeft zich ingekocht in de maatschap en is samen met een studiegenootje een praktijk gaan runnen.
De studiegenoot heeft haar alleen achter gelaten en is samen met haar vriend naar het buitenland vertrokken.
Wat als gevolg heeft dat zij de praktijk nu in haar eentje draaiende moet houden.
Wat een beetje tegenviel, maar inmiddels draait de praktijk goed. Dit gaat alleen wel ten koste van haar privéleven.

En dan Lein, om haar draait dit boek.
Lein is een hardwerkende zakenvrouw.
Tot ieders verrassing, voor Gingibas was ze een jobhopper en werkte nooit ergens lang.
Ze lijdt een druk en chaotisch leven. Sinds twee jaar is ze eigenaar en groot aandeelhouder van Gingibas. Gingibas is een Surinaams afslankrecept.
Dit heeft ze van haar zieke tante gekregen, in ruil voor de belofte dat zij voor haar twee raskatten zou zorgen.
In het begin moest niemand iets van deze katten weten, ze hadden namelijk de afspraak om geen dieren in huis te nemen. Inmiddels is iedereen gek op Kaatje en Frankie, zelfs Iris, en wonen ze bij Didi en Joep, omdat zij er de ruimte voor hebben.
Lein startte Gingibas vanuit haar keuken, waar zij samenwoonde met Didi en Iris. Gingibas is een groot succes geworden, zo’n succes dat een verhuizing noodzakelijk is en Lein verhuisd naar Amsterdam.
Al snel gaat Lein met een investeerder in zee, daarna volgen er nog twee.
De productielijn wordt naar China verplaatst. Aandeelhouders Joris, Berend en Richard blijken andere bedoelingen met Gingibas te hebben dan Lein en blijken een reputatie te hebben waar Lein niet van op de hoogte was, met alle gevolgen van dien.
Om haar bij de drukte werkzaamheden te helpen krijgt Lein een rechterhand, Jonas, een excentrieke homo met roze haar.
Al snel ontstaat er een hechte vriendschap en reizen ze samen de wereld over om Gingibas te promoten in andere landen.
Samen beleven ze allerlei avonturen.
Wanneer Jonas op het laatste moment verhinderd is reist Lein alleen naar New York.
Het harde werken eist zijn tol en Lein raakt overwerkt en uitgeput, uiteindelijk gaat ze met een wannabe vertegenwoordiger die toch geen vertegenwoordiger wil zijn, mee naar zijn familie om daar tot rust te komen en beleeft daar een romance met Texaanse boer Jason.
In Nederlands gaat Lein undercover in haar eigen bedrijf. En dan is er ook nog Matthijs, Matthijs is Sinoloog, een deskundige op het gebied van de Chinese taal en cultuur en eigenaar van het bedrijf Oost-West. Lein en Matthijs zien elkaar wel zitten, maar Matthijs moet niks weten van zakenvrouwen en de bizarre arbeidsomstandigheden in China, dus hoe moet die nou?
Gingibas wordt geproduceerd in China, daar is alles veel goedkoper, maar de mensenrechten worden geschonden en de arbeidsomstandigheden zijn slecht.
Lein besluit samen met Jonas een bezoekje aan China te brengen en dit met eigen ogen te bekijken.
Jonas en zijn vriend Bert, hebben een kinderwens.
Ze proberen op allerlei manieren deze wens in vervulling te laten gaan. Bert is getrouwd met Chang-Chang, een Chinees meisje, ze zijn niet getrouwd uit liefde, maar op deze manier mag Chang-Chang in Nederland blijven.
Berg en Chang-Chang hebben een broer/zus relatie.
De heimwee slaat toe en wanneer haar vader ernstig ziek blijft vertrekt Chang-Chang terug naar China. Bert zakt in een diepe put, Chang-Chang zou een kind voor Bert en Jonas baren, totdat ze bericht krijgen dat hij vader is geworden.
Jonas besluit een aantal extra dagen aan de China reis te plakken om hun dochter op te halen. China wordt één grote Chinese nachtmerrie, één groot avontuur met gevaar voor eigen leven.
De chicklit slaat om in een spannend verhaal.
Hoe loopt dit af?

Mening
In maart heb ik deel één van deze trilogie gelezen, Miss Communicatie, dat boek vond ik in één woord geweldig.
Met veel plezier begon ik aan deel twee, zou dit boek net zo leuk zijn als het eerste deel? Dat was zo leuk, dat kan toch bijna niet?
Toch is het haar gelukt. Ik kan dan ook niet zeggen welke van de twee ik leuker vind.
De boeken van Astrid Harrewijn zijn voor mij de ideale combinatie, een chicklit met spanning en de nodige humor, op en top genieten.
Ze omschrijft de karakters op zo’n manier dat je met ze meeleeft en zelfs een beetje van ze gaat houden. Ook dit boek bevat weer de nodige humor en spanning.
Ik heb regelmatig met een glimlach op mijn gezicht gezeten. Het boek start al gelijk met een hilarische situatie, waarvan je denkt hoe krijgt ze het verzonnen?
Ik zat er al meteen lekker in.
Ik vond het leuk dat in dit deel ook aandacht besteed werd aan Didi en Iris, dat je te weten komt hoe het hun vergaat.
Astrid heeft een fijne schrijfstijl waardoor het lezen van haar boeken weinig moeite kost, eenmaal begonnen in het boek wil je verder blijven lezen.
Ik had het boek dan ook helaas zo uit.
Ik kijk nu al uit naar deel drie, welke ik zeker ga lezen.
Een absolute aanrader dus!

Waardering
5/5

Bron

Website Astrid Harrewijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten