donderdag 16 mei 2013

IV

Titel: IV
Auteur:
Arjen Lubach
Uitgever:
Uitgeverij Podium
Genre:
Thriller
Verschenen:
Februari 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789057595844 en 9789057595820
Pagina’s:
318


Arjen Lubach
Arjen Lubach (1979) debuteerde in 2006 met de roman Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend, in 2008 gevolgd door het eveneens geprezen Bastaardsuiker. Zijn derde roman, Magnus, werd bekroond met de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs. Behalve met schrijven houdt Lubach zich bezig met theater, filmscenario’s en werkzaamheden voor radio en televisie: afgelopen jaren maakte hij onder andere de Rapservice voor het tv-programma Koefnoen en was winnaar van de televisiequiz De slimste mens.
In februari 2013 is zijn nieuwste boek IV verschenen.

Korte samenvatting
“Wanneer Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en zoontje laat ze achter in Zuid-Frankrijk.

Terug in Amsterdam ontdekt zij dat haar vader, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur, op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben. Al snel blijkt dat Elsa zelf verdacht wordt van de moord.

Dan besluit ze door te gaan waar haar vader gebleven is. Met hulp van Robin, een studente met een bijbaan in de archieven van de universiteit, en Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, probeert ze een antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen.

Wie heeft haar erin geluisd? Is de politie wel te vertrouwen? Wat hebben de geschriften van Cicero ermee te maken? En wie is toch de mysterieuze IV?

Op de hielen gezeten door politie én moordenaars, volgt er een ijzingwekkende achtervolging van 24 uur door Amsterdam, via de duinen bij Heemskerk naar Zuid- Frankrijk. Elsa concludeert in wanhoop: gisteren rond deze tijd was er nog niets aan de hand.”

Waar gaat het boek over
IV is onderverdeeld in drie delen en heeft in totaal 65 hoofdstukken.
De hoofdstukken beslaan telkens een bepaald tijdstip van de dag en hebben als titel dit tijdstip en de naam van de plaats waar dat hoofdstuk zich afspeelt.
Het verhaal speelt zich af in een tijdsbestek van 24 uur, op meerdere plekken in Nederland en Frankrijk.

Elsa Ruys, een jonge vrouw van 28 jaar, is samen met haar vriend Joost Doorman en zoontje Lars van 8 maanden op vakantie in Frankrijk, ze verblijven in het vakantiehuis van Elsa’s familie.
Het is hun eerste vakantie samen sinds de geboorte van hun zoontje. De vakantie is een welkome verademing na de drukte van de afgelopen tijd. Ze zijn druk bezig geweest met werken en Elsa volgt een wiskundige studie en is bezig met de definitieve versie van haar proefschrift.

Na een week vakantie lijken ze wat tot rust te komen, ze zijn bezig met een planning van hun dagindeling te maken, tot Elsa een voicemailbericht op haar telefoon ontdekt.
Het bericht is van de politie Amsterdam, met daarin het verzoek om zo spoedig mogelijk contact met hun op te nemen. Wat ze uiteraard meteen doet. De politie heeft slecht nieuws over Marcus Ruys, haar vader, hij is overleden. Elsa denkt dat het komt door ouderdom omdat hij al erg oud was, de grond zakt onder haar voeten vandaan als ze te horen krijgt dat haar vader is vermoord. Hij is die ochtend dood aangetroffen in zijn onvindbare huis aan de rand van het Vondelpark in Amsterdam. De politie verzoekt haar dringend om naar Nederland, Amsterdam te komen.
Elsa pakt de eerstvolgende vlucht naar Nederland, Joost en Lars blijven noodgedwongen achter in Frankrijk, alle andere vluchten naar Nederland die dag zaten vol.
Op Schiphol staat inspecteur Veen, zoals afgesproken op haar te wachten. Elsa wordt door hem en zijn collega mee genomen in een zwarte auto.
Terug in Amsterdam probeert Elsa erachter te komen wat er met haar vader is gebeurd? Waarom hij vermoord is en waar was hij mee bezig?

Marcus Ruys, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur was iets belangrijks op het spoor, maar wat? Dat het heel belangrijk was, blijkt wel uit het feit dat hij het met de dood moest bekopen.
Elsa krijgt een briefje onder ogen, wat haar vader op zijn bureau achter liet. Niemand kan er wijs uit, behalve Elsa.
Elsa besluit zelf uit te zoeken wat haar vader op het spoor was door middel van de aanwijzingen die Marcus aan haar heeft achtergelaten, er ontstaat een spannende speurtocht, net als vroeger.
Ze krijgt hierbij hulp van Robin en Maarten van Eck.
Robin is een studente en medewerkster van de universiteit bibliotheek, die ze opspoort dankzij de aanwijzingen van haar vader. Robin heeft iets in een oud document van Cicero ontdekt en is daarmee naar professor Ruys gegaan, die vervolgens iets op het spoor was. Maarten van Eck is een oude vriend van Marcus en een beroemde televisieprofessor.

Er volgt een zeer spannende 24 uur.  De politie wordt op de zaak gezet en gaat achter de verkeerde aan. Elsa, Robin en Maarten slaan op de vlucht, er ontstaan een ware klopjacht, de politie en de moordenaars van haar vader zitten achter het drietal aan.
Wat is het grote staatsgeheim, wat in de doofpot is gestopt en koste wat kost niet uit mag komen?
Komt Elsa uiteindelijk achter het grote geheim? En komt zij te weten wie haar vader heeft vermoord?

Mening
IV is het thrillerdebuut van Arjen Lubach, zijn eerdere boeken heb ik nog niet gelezen, wat mij betreft is het een zeer geslaagd thrillerdebuut. IV is een spannend boek wat je in één ruk uit wilt lezen, het had me vanaf de eerste bladzijde te pakken. Arjen heeft een prettige schrijfstijl, het kostte me weinig moeite om mijn aandacht bij het verhaal te houden, waardoor het boek snel las.
Het boek is een grote spannende puzzel/speurtocht met aanwijzingen, telkens wordt iets meer blootgegeven, het maakt je nieuwsgierig, het is zo spannend dat je verder wilt blijven lezen, wie is de mysterieuze IV? Wat is hij van plan? Wie is Jacob? En wat is er met Marcus Ruys gebeurd? Wat heeft hij ontdekt? Waarom is hij vermoord? En wat hebben Elsa, Robin, Maarten en Ans daarmee te maken? Wat is Cicero? En wat heeft Elsa’s familie ermee te maken?
Het boek heeft een mysterieuze kaft, welke me aanspreekt, het maakte me nieuwsgierig naar het boek.
Ondanks dat het boek een onderwerp heeft wat mij doorgaans niet aantrekt, ben ik blij dat ik na aanleiding van positieve recensies het boek toch heb gelezen, want het is een echte aanrader.
Het ontbrak me op het moment dat ik aan het boek begon aan tijd om het in één ruk uit te lezen, anders had ik dat gedaan, dus een waarschuwing, zorg dat je de tijd hebt wanneer je aan dit boek begint!
Inmiddels is bekend dat er ook een vierdelige tvserie komt van IV. Hopelijk heeft Arjen Lubach de smaak van het thriller schrijven te pakken, want dit smaakt zeker naar meer.
IV is genomineerd voor De Gouden Strop 2013 en is wat mij betreft een kanshebber om als winnaar uit de bus te komen.

Waardering
5/5
Bron
Website Arjen Lubach en website Podium

Geen opmerkingen:

Een reactie posten