zaterdag 11 mei 2013

Als alles duister wordt

Titel: Als alles duister wordt
Auteur: Hilde Vandermeeren
Uitgever: Querido
Genre: Literaire thriller  
Verschenen: maart en april 2013
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789021446813 en 9789021446820
Pagina’s: 256

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren (1970) woont met haar gezin in Turnhout. Ze studeerde psychologie in Leuven en gaf tien jaar les in het secundair onderwijs. Haar eerste jeugdboek verscheen in 2001. Ondertussen staan al meer dan 40 kinder en jeugdboeken op haar boekenplank.
Enkele van haar boeken verschenen in het Deens, Duits en Koreaans. Ze won diverse literatuur prijzen waaronder een Zilveren Griffel (2005), een Vlag en Wimpel (2006), een White Raven (2007) en een Boekenwelp (2007).
Sinds 2006 heeft ze van schrijven haar beroep gemaakt. In 2007 werd ze hoofdredacteur van Kits. Dat is een actualiteitenkrant voor 10-plussers, uitgegeven door De Eenhoorn.
In april 2013 verschijnt Als alles duister wordt bij uitgeverij Q. Dat is het thrillerfonds van uitgeverij Querido. Deze psychologische thriller is haar eerst boek voor volwassenen, maar zeker niet het laatste.


Korte samenvatting van het boek

“Op een avond botst Claire Maenhout op een hoge voetgangersbrug nabij een vrijwel verlaten station tegen een man op. Ze heeft haast om de laatste trein naar huis te halen en besteedt er verder geen aandacht aan. Totdat ze enkele dagen later in de krant leest dat er op die plaats een lijk in de struiken is gevonden. De politie roept getuigen op. Maar Claire is onlangs hersteld van een zwaar ongeluk. Ze heeft drie weken in coma gelegen en moest maandenlang revalideren. Haar getuigenis zal niet veel kunnen opleveren. Maar de moordenaar heeft haar gezicht wel gezien. Hij gaat naar haar op zoek. En hij vergeet nooit een gezicht.”


Waar gaat het boek over

Het verhaal gaat over Claire Maenhout, een jonge vrouw van 27 jaar.
Claire lijdt aan Prosopagnosie, dat is gezichtsblindheid. Gezichtsblindheid is het onvermogen om mensen te herkennen aan hun gezicht. Claire heeft dit overgehouden aan een ernstig ongeluk, hierbij is een specifieke plek in haar hersenen geraakt en daardoor kan zij geen gezichten onthouden.
Een jaar geleden is Claire aangereden door een auto, ze was ernstig gewond, ze heeft drie weken in coma gelegen en heeft maanden gerevalideerd.
Voor het ongeluk volgde Claire een studie architectuur, ze zat in het laatste jaar toen het ongeluk gebeurde, hierna heeft ze geprobeerd haar studie weer op te pakken, maar naar een les is ze nooit meer naar de universiteit terug gegaan en heeft een sabbatical ingelast en werkt nu in een schoenenwinkel, tot grote teleurstelling van haar moeder want die had graag gezien dat zij haar zaak over zou nemen.

Het verhaal begint met de moord op ex journalist Roger Berckmans, waar het hele verhaal o.a. om draait.
Wanneer Claire op een avond, na een optreden met de band The Blaze waarin zij samen met Berry en Gerrit speelt, Clair is zangeres en gitarist, haast heeft om de laatste trein naar huis te halen, botst zij op een voetgangersbrug nabij een vrijwel verlaten station tegen een man op.
Onbedoeld en zonder dat ze het zelf in de gaten heeft, is ze getuige geworden van het misdrijf. De moordenaar weet niet dat Claire aan Prosopagnosie lijdt en zijn gezicht dus helemaal niet kan onthouden en zij een onbetrouwbare getuige is. Hij heeft haar wel gezien en doet er alles aan om haar te vinden.
Claire denkt niet meer over het voorval na, totdat zij in de krant een stuk leest over een moord, de politie roept getuigen op en vanaf dan kan ze het eigenlijk niet meer uit haar hoofd zetten.
Ze besluit naar de politie te stappen, waar ze niet serieus genomen wordt, ze kan immers geen beschrijving van de persoon geven, het enige wat zij zich kan herinneren is een bloedneus een soort tic waar de man last van had. En gaat zelf op onderzoek uit.

Het verhaal bestaat uit twee verhaallijnen.
De verhaallijn rondom de moord op Roger Berckmans en die rondom het ongeluk van Claire.
Wie is de mysterieuze moordenaar? Wel geheim draagt hij met zich mee? En waarom moest Roger Berckmans dood?
En wie of wat is The Circle of Five?
Claire’s vader, inmiddels met pensioen, kan het ongeluk van zijn dochter en de gevolgen daarvan niet aanvaarden en gaat zelf op onderzoek uit, hierin slaat hij te ver door, met alle gevolgen van dien.
Uiteindelijk komt Claire achter de waarheid van het ongeluk en besluit dit verborgen te houden.


Mening

Als alles duister wordt is het thrillerdebuut van Hilde Vandermeeren, wat mij betreft een geslaagd debuut. Ik wil zeker meer lezen van haar hand.
De titel van het boek past goed bij het verhaal.
Het verhaal was spannend om te lezen, het boek leest fijn, Hilde heeft een prettige schrijfstijl.
Je wordt het verhaal ingezogen, je wilt weten wie de geheimzinnige moordenaar is en waarom hij tot zijn daden is gekomen? En wie heeft het ongeluk van Claire op zijn/haar geweten?
Eenmaal begonnen wilde ik het boek uitlezen, ik heb het boek uiteindelijk in twee dagen uitgelezen.
Ik vind het boek een aanrader.


Waardering

4/5

Bron

Website Hilde Vandermeeren en website Querido

Geen opmerkingen:

Een reactie posten